Θεραπευτική Ιππασία...

 • Είναι η διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούμε το άλογο ως μέσο με στόχο την αποκόμιση των πολλαπλών οφελών, που σχετίζονται με την κίνηση, την επαφή του ασθενούς με το άλογο και το χώρο που διεξάγονται οι συνεδρίες.

 • Η Γνώση των οφελών που μπορεί να προσφέρει το άλογο και η ιδέα να χρησιμοποιούμε την ιππασία σαν θεραπεία ,δεν είναι μια σύγχρονη προσέγγιση αλλά έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στην ιστορία. Αναφορές έχουμε στο βιβλίο του Ξενοφών «Περί Ιππικής» που αναφέρει το άλογο ως θεραπευτικό μέσο και επίσης λέγεται ότι ο Ιπποκράτης είπε ότι:
  « Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».

 • Οφέλη :
  Βελτίωση στάσης σώματος, Ανάπτυξη ισορροπίας, Βελτίωση νευρομυικού ελέγχου και μυικού τόνου, Βελτίωση συντονισμού, Κοινωνικοποίηση , βελτίωση επικοινωνίας και κοινωνική αλληλεπίδραση, Συγκέντρωση προσοχής, Βελτίωση συμπεριφοράς, Αύξηση πρωτοβουλίας και θέλησης, Ψυχαγωγία και ευχαρίστηση.

 • Απευθύνεται σε άτομα με:
  Εγκεφαλική παράλυση, Παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμό, Νοητική υστέρηση, Σύνδρομο DOWN, Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Τύφλωση, Κώφωση

 • Οδηγίες διεξαγωγής:
  Διάρκεια 20-30 λεπτά
  Χώρος διεξαγωγής-ο στίβος, Οδηγός αλόγου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το άλογο , 2 πλαϊνοί βοηθοί για την στήριξη του ασθενούς, Εκπαιδευτής με εξειδίκευση στην θεραπευτική ιππασία, Κατάλληλος εξοπλισμός αλόγου, Κατάλληλος εξοπλισμός αναβάτη, Κατάλληλα εκπαιδευμένο άλογο

 • Το άλογο στην Θεραπευτική Ιππασία είναι το κύριο μέσο και ένα από τα στοιχεία που το καθιστά ως βασικό θεραπευτικό εργαλείο είναι η κίνηση της λεκάνης του αλόγου, η οποία μοιάζει πολύ με την φυσιολογική κίνηση της λεκάνης του ανθρώπου.
  Η κίνηση του αλόγου είναι τρισδιάστατη. Ένα άλογο παράγει από 70-100 τρισδιάστατες κινήσεις ανά λεπτό, μεταφέροντας στον αναβάτη αυτή την κίνηση και δίνοντάς του πολλά ερεθίσματα ώστε να ανταπεξέλθει στις διάφορες προκλήσεις της καθημερινότητας.

 • Ένα άλογο πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά που να το καθιστά κατάλληλο για την θεραπευτική ιππασία . Αυτά είναι:

  Κατάλληλα εκπαιδευμένο από εξεικιδευμένο προσωπικό η κέντρο εκπαίδευσης αλόγων, Καλή ποιότητα κίνησης, Καλό και ήπιο χαρακτήρα, Καλή γενική υγεία, Χωρίς ορθοπεδικά προβλήματα, Όχι πολύ ψηλό, Όχι κάτω των 10 ετών

Η Φύση είναι το Σπίτι μας και οφείλουμε να την φροντίζουμε με αφοσίωση

Γινόμαστε ένα μαζί της και διατηρούμε τη βιοποικιλότητα αναλοίωτη

Με διάφορες μορφές δράσεων , κάνουμε ακόμη πιο διασκεδαστικό το αντικείμενό μας

Εκσυγχρονιζόμαστε για να μάθει και η Νέα Γενιά την αναγκαιότητά της ύπαρξής μας

η Ελληνική Φυλή
το 'αλογο Πίνδου

Με προτεραιότητα την ευζωϊα των ίππων, με επαγγελματισμό και συνέπια, ο Ιππικός Όμιλος Κιλκίς συμβάλλει στη διάσωση , τη διατήρηση και την προβολή του αλόγου Πίνδου, κάτι που θεωρείται αναγκαίο λόγω των γεννετικών του χαρακτηριστικών.

Εκτροφείς Αλόγων
Άλογα
Δράσεις και Συνεχίζουμε

Σήμερα...

Ο Ιππικός Όμιλος Κιλκίς συνεχίζει με αμείωτη ένταση να προβάλλει και να ενισχύει την αγάπη για το άλογο , τον οικοτουρισμό , την υλοτομία και τη θεραπευτική Ιππασία και στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίησή του, προκειμένου το ενδιαφέρον για τη φύση αλλά και η πολιτιστική μας κληρονομιά , να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο.